Het produceren van boerenkaas in de nieuwe kaasmakerij...


Stap 1

Eerst wordt de melk van 4°C op temperatuur gebracht door een platenwarmtewisselaar naar 30°C


Stap 2

Vervolgens worden zuursel en kleursel toegevoegd. 

De melkzuurbacteriën in het zuursel zetten melksuiker om in melkzuur. Ook stremsel wordt toegevoegd en het geheel wordt verwarmd. 

De melk gaat stremmen;
de ‘vaste’ stoffen in de melk klonteren samen.


Stap 3

Daarna wordt de gestremde melk (wrongel) met draaiende messen in stukjes gesneden en het vocht (wei) wordt afgetapt. 

Het meest bijzondere van de nieuwe kaasmakerij is de automatische draineerbak. Met een pneumatisch verdeelsysteem!


Stap 4

Nadien wordt de wrongel  overgebracht in kaasvormen en geperst. De laatste wei wordt afgevoerd.



Stap 5

Dan komt het uitblaasapparaat; hier worden de kaasjes uit het micro geperforeerde vat geblazen.


Stap 6

Na die tijd wordt de wrongel in een pekelbad gedompeld.
Dit bevordert korstvorming, stevigheid, smaak en houdbaarheid en vertraagt de activiteiten van de bacteriën.


Stap 7

Vervolgens worden de kaasvaten gereinigd in het CIP-reinigings-systeem


Stap 8

Als laatste worden de kazen geplastificeerd en regelmatig gekeerd in een luchtvochtige ruimte. Zo rijpt de kaas en wordt steviger. Hoe langer de kaas rijpt, hoe ouder de kaas.




 Deze  slideshow laat u de stappen zien met welke kaasmachines de kaas wordt geproduceerd